Restauracje w Sandomierzu – poznaj smaki regionu świętokrzyskiego

Prazoki, pokrzywianka, barszcz biały z kiszonej kapusty, kugiel, zalewajka świętokrzyska – to tylko wybrane dania regionalne, które serwują restauracje w Sandomierzu. Podczas wizyty w tym zabytkowym mieście nie można zapomnieć o posmakowaniu w smakołykach kuchni regionu świętokrzyskiego.

Kuchnia świętokrzyska – chłopska i szlachecka

Dania znane w regionie świętokrzyskim są interesującym połączeniem różnorodnych tradycji kulinarnych charakterystycznych dla kultur, które splatały się w tym regionie. Widać to po daniach chłopskich, lecz także szlacheckich, inspirowanych kuchnią żydowską.

W restauracjach w Sandomierzu można dzisiaj poznać bliżej różnorodne świętokrzyskie smaki – dania bazujące głównie na ziemniakach, kaszach, jajach, kapuście czy mleku, które razem tworzą wyśmienite połączenia kulinarne dla każdego.

Popularne dania kuchni świętokrzyskiej

Dania kuchni świętokrzyskiej to pełna paleta potraw przeznaczonych dla osób lubiących tradycyjne, polskie smaki. Będą mogły przypaść do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas wizyty w restauracjach w Sandomierzu?

Zalewajka świętokrzyska to zupa gotowana na bazie żuru i zabielana śmietaną, która bogata jest w ziemniaki i wędzony boczek lub kiełbasę. Parzybroda to z kolei sycąca zupa przygotowywana z młodej kapusty. Inna propozycja to pokrzywianka – oryginalna smakowo zupa, która gotowana jest ze świeżo zrywanych pokrzyw. Warto też wypróbować barszcz biały z kiszonej kapusty – tradycyjne danie świąteczne.

Regionalne dania to też prazoki, nazywane także prażakami, prożuchami – świętokrzyskie kluski ziemniaczane, zmiocarz – pieczone danie ziemniaczane z dodatkiem jaj, cebuli, kugiel – danie ziemniaczane z mięsem wieprzowym, cebulą, mlekiem, tradycyjnie wypiekane w piecach chlebowych oraz pieczona gęsina przyrządzana z różnymi dodatkami.

Gdzie zjeść regionalne dania w Sandomierzu?

Kiedyś restauracje w Sandomierzu nie posiadały w swoich menu zbyt wielu dań kuchni regionalnej. Teraz, na szczęście, coraz więcej z nich skłania się ku korzeniom kulinarnym regionu i oferuje popularne tutaj potrawy, które wpisują się w kuchnię polską.

Najczęściej dania tradycyjne oferują restauracje w Sandomierzu zlokalizowane w pobliżu centrum, które chętnie odwiedzane są przez turystów. To tam można przebierać w ciekawych propozycjach, w tym także kuchni świętokrzyskiej. Z dokładnymi menu sandomierskich restauracji można zapoznać się już teraz na ich stronach internetowych. Życzymy smacznego pobytu w Sandomierzu!

admin